Portada > Recomanats

Retiro espiritual. Para avivar la fe

image-f6742df07c37c0123fb10dd12bc5fd99Retiro espiritual.

Para avivar la fe

 

Juan Moya Corredor

Ediciones Palabra

Madrid, 2012

222 pàg.

La conveniència de fer un recés espiritual ha estat recordada freqüentment per l´Església (Vegeu: J. González-Llanos, Fer créixer la vida cristiana: actualitat dels exercicis espirituals, Temes d´avui 15(2004), pàgs. 78-82). Fins i tot arriba a ser una obligació per als candidats al sacerdoci quan han d'accedir als ordes sagrats. L´Església veu en aquests exercicis espirituals un moment idoni per a la renovació espiritual, per a la conversió permanent de l´ànima i per acudir a la vida diària amb una nova embranzida que faci superar la rutina i el desgast propis de la vida actual.

Moya es proposa ajudar en primer lloc a plantejar-se la conveniència de fer un recés espiritual. I ho fa acudint a l´argument de fomentar l´amistat amb la persona estimada: són necessaris aquests temps d´intimitat, de conversar amigablement i llargament dels successos de la vida. Si falta aquest desig, és que no hi ha prou afecte. I això ja pot ser també un primer motiu objecte de meditació per al propi recés: cal partir d´una sòlida amistat amb Déu perquè es desenvolupi adequadament la vida espiritual.

Un cop donat aquest primer pas i amb la decisió ja presa de realitzar el recés, es proposen dues modalitats: seguir com a guió les meditacions del llibre (cada meditació és un capítol), o bé assistir a un curs de recés predicat per un sacerdot i complementar les meditacions i converses amb la meditació personal dels capítols del llibre.

El recés segueix l´esquema clàssic. Es compon de 25 meditacions. Després de les veritats sobre la creació de l´home, santedat i pecat, es dediquen uns capítols a les darreries. En la segona part del recés, se suggereix la Scola Christi: humanitat de Jesús, virtuts evangèliques, eucaristia, oració, Passió i Resurrecció de Crist, l´Esperit Sant i l'Església.

Cita profusament el Catecisme de l´Església Catòlica, i en alguns punts el Youcat. També hi ha textos de Joan Pau II, Benet XVI, i de manera particular de sant Josemaria; a més a més, d´altres sants i pares de l´Església.

En molts capítols, hi ha preguntes al lector que ajuden a fer examen de consciència i a concretar en propòsits les interessants reflexions que esquitxen tot el llibre.

És un llibre accessible a tots els públics. En trauran més profit els qui ja estiguin iniciats en la vida d'oració i vulguin fer un bon recés espiritual. És una ocasió, en aquest Any de la fe que s´acaba, d'aprofundir en la vida cristiana de manera especial.

Joaquim González-Llanos

Tornar a la revista nº47

Valora aquest llibre

Fitxa tècnica

 • Títol:
 • Autor:
 • Editorial:
 • Idioma:
 • Pàgines:
 • Any:
 • Títol original:
 • Qualificació: (Valoració)
 • 30 juliol 2014
 • Juan Moya Corredor
 • Recomanats

Comparteix aquesta entrada